Nyårsafton 2012

Godkväll!! En lugn och Mysig nyårsafton här på Odonvägen...Har haft mycket förvärkar och verkar som att det är något på G.. Har ändå avnjutit 3 rätters och spelat bingolotto!! En ny lott för mig och 100kr för Hasse alltid något!!! Vi åt:
Toast Skagen
För 4 personer 700- 800 gram oxfile 4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle) 8- 10 kokta kalla potatisar 3 msk färskost ( valfri smak) 1 ägg 1 dl riven lagrad ost
Gör så här: Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, riv potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser. Till efterätt: För 4- 6 portioner: 200 gram toblerone 2 ägg 3 dl grädde 1 msk flytande honung Färska hallon och 50 – 100 gram finhackad toblerone Gör så här : Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen. Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd så lite som möjligt – men endå så det blandar sig. Rör ner den finhackade tobleronen. Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar. Servera den fluffiga moussen med färska hallon.
Tuva är hos farmor och farfar och Melwin har firat här hemma med oss..hann skjuta ett par raketer också!!' GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!! ( min lista är lång:)

Julklapp till oss vuxna!


JULAFTON!!

Har haft en jul hemma med Hasses familj, uppesittarkväll utan vinst, massor med mat och godis och såklart kom även tomten detta året med fina julklappar!
 
 

Nytt från Glossy Box!!


Barnens julpyssel!


Nova v 38

Nu är det verkligen inte långt kvar..nu kan hon komma närsomhelst. Börjar bli riktigt tungt och har svårt att sova på nätterna..på ett sätt är det bra att minnet ibland är så kort. Njuter ändå då vi inte ska ha fler barn. Blir det ett december eller Januari barn tro??

En kväll på Liseberg

Igår eftermiddag åkte vi till Liseberg som vi alltid brukar göra en gång på vintern!!
Tog med oss äggmackor och varm oboy och mumsade på.. Tuva/ Melwin vann en stor toblerone som har blivit en tradition numera:) Barnen fick träffa tomten och lämnade sina önskelistor samt åka lite karuseller.
 

Helgen och tredje Advent!

Godkväl!!
En fartfylld helg, I går kom mamma och systrar hit för att fira "lilla" julafton. åt god julmat, spelade kinect, julklappsutdelning och snögubbetillverkning!! och där svichade Lördagen förbi!!
Var även och köpte ett skötbord till "Nova"
Mamma snögubben fick en bebis i magen.
Blev även en snölykta!
 
Idag var vi iväg på kalas hos Ida, Danile och Oliwia och Tuva Invigde sin nya klänning!
Melwin ville ha skjorta!
Det bjöds på en massa Gottis!!
 
Tänk att det bara är 1 vecka kvar till Julafton!

Lördagens sysslor!

Godkväll!!
 
Har fått rensat och städat en hel del idag, precis som att man börjar boa och fixa automatiskt innan bebisen ska komma..
Barnen har varit ute och lekt i snön. Är riktigt kyligt ute!
Tuva fick bestämma vad vi skulle ha till middag så det blev minipizzor, jag har även provat på att baka vörtbröd men inte hunnit provsmaka det än..Återstår att se om det smakar bra:)
På jäsning!
 
Färdig bakat!!
 

Ingredienser

Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 st julmust en flaska á 33cl
90 g vört påse
1 dl russin
1 msk salt
10 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special

PENSLING

1 dl kaffe
1 dl strösocke

Tillagning

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fi ngervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i bitar och forma dem till runda,släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl.
5. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 200°. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt bröden kallna på galler.

Ett recept från:
 

Lördagens sysslor!

Godkväll!!
 
Har fått rensat och städat en hel del idag, precis som att man börjar boa och fixa automatiskt innan bebisen ska komma..
Barnen har varit ute och lekt i snön. Är riktigt kyligt ute!
Tuva fick bestämma vad vi skulle ha till middag så det blev minipizzor, jag har även provat på att baka vörtbröd men inte hunnit provsmaka det än..Återstår att se om det smakar bra:)
På jäsning!
 
Färdig bakat!!
 

Ingredienser

Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 st julmust en flaska á 33cl
90 g vört påse
1 dl russin
1 msk salt
10 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special

PENSLING

1 dl kaffe
1 dl strösocker

Tillagning

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fi ngervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i bitar och forma dem till runda,släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl.
5. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 200°. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt bröden kallna på galler.

Ett recept från:
 

Pulkaåkning och Pepparkakshustillverkning

Godkväll!!
 
Har trotsat min förkylning idag och följde med till pulkabacken och heja på!!
Annars en lugn dag idag med pepparkakshustillverkning och tomtegröt till kvällsmat!!
Imorgon blir det till att baka vörtbröd!
 

Julbord på Ikea och julpynt

Godkväll!!
 
Har precis kommit hem från ikea där vi har ätit julborf, bara jag och Hasse barnen är hos sin farmor och farfar i ett par dagar. Skönt att bara vara för mig själv och vila upp mig börjar bli riktigt tungt.
I morgon är det dax för Bm besök igen:)
Har blivit mer juligt här hemma... Granen är på plats samt lite mer pynt.